V Kežmarku dnes pribudlo moderné dialyzačné centrum

15.11.2006 Kežmarok

Kežmarok 14. novembra (TASR) - Moderné dialyzačné centrum so špičkovou technikou dnes otvorili v priestoroch Nemocnice dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku.
Má dvanásť lôžok, a ako povedal riaditeľ nemocnice Jozef Klíma, slúžiť bude \"zatiaľ pre 65-tisícovú spádovú oblasť s tým, že chce poskytovať služby aj pre dialyzovaných pacientov zo zahraničia, ktorí by radi navštívili Vysoké Tatry\".
Centrum patrí k najmodernejším v Európe tak dizajnom, ako aj vybavenosťou. Jeho vybudovanie si vyžiadalo 20 miliónov korún, ktorých splatnosť je rozvrhnutá do nasledujúcich desiatich rokov.
Nové dialyzačné centrum bude prínosom predovšetkým pre približne 40 pacientov zo spádovej oblasti Kežmarok, ktorých museli doposiaľ voziť na troj- až päťhodinovú dialýzu do Popradu. Oblasť má po dĺžke vyše 50 km, takže transporty pacientov boli nákladné a v zimnom období aj náročné.
Pre TASR Klíma spresnil, že doterajší počet lôžok môžu v prípade potreby rozšíriť o ďalšie tri. O pacientov sa zatiaľ stará 15 zamestnancov. Na margo hospodárenia kežmarskej nemocnice konštatoval, že za takmer 19 mesiacov, odkedy je neziskovou spoločnosťou, dosiahla mierny zisk. Má dôveru pacientov i poisťovní. Vedenie rozšírilo rady zamestnancov o siedmich lekárov s dvoma atestáciami a začalo vytvárať nové podmienky pre pacientov. Nemocnica má v súčasnosti 23 lôžok v nadštandardných izbách, čo je 14 percent z celkovej kapacity. Pacient pripláca za nadštandard iba 150 až 250 korún.
 

Vyberte región